Procedura de fitoremediere si evaluare a riscului in zone contaminate cu metale
(FITORISC)

Luarea deciziilor cu privire la managementul zonelor contaminate cu metale presupune doua etape:
  1. evaluarea riscului asociat transferului metalelor din sol si, in cazul in care acest risc este substantial,
  2. stabilirea solutiilor optime de remediere a zonei contaminate.
Bioremedierea in general si fitoremedierea in particular se afla printre cele mai importante directii de dezvoltare a tehnicilor de remediere pe plan international si sunt insotite de simularea efectelor aplicarii tehnicilor prin modelare matematica. In acest context, proiectul FITORISC se adreseaza urmatoarele directii prioritare: Obiectivele proiectului sunt:
Obiectivul 1:
Caracterizarea si modelarea matematica a circuitelor biogeochimice ale metalelor in zonele contaminate.
Obiectivul 2:
Optimizarea experimentala si prin modelare matematica a solutiilor de remediere a zonelor contaminate.
Obiectivul 3:
Elaborarea sistemului expert pentru evaluarea de risc si alegerea solutiei optime de remediere.
Obiectivele vor fi atinse printr-o cercetare interdisciplinara moderna implementata de un consortiu de cinci institutii cu traditie in domeniu. Proiectul beneficiaza de experienta internationala a directorului de proiect precum si a numerosi membri ai echipei si de sustinerea unei retele europeane. Utilizatorii finali ai instrumentelor de asistare a deciziilor produse in proiect sunt explicit consultati in cadrul activitatilor de dezvoltare a acestora.
Contributia proiectului este una importanta deoarece:
  1. Instrumentele matematice sunt considerate pe plan international a fi cele mai utile in luarea rationala a deciziilor atat in contextul evaluarii de risc, cat si in cel al tehnicilor de remediere, dar la ora actuala modele matematice adaptate specificului zonelor contaminate cu metale din Romania nu exista.
  2. Sistemele expert cu o structura flexibila, adaptata cerintelor diverse ale utilizatorilor privati, sunt larg utilizate pe plan international in managementul mediului intrucat reduc costurile asociate consultarii expertilor individuali. Dezvoltarea unor astfel de sisteme expert in Romania este foarte oportuna in conditiile in care noile reglementari cu privire la utilizarea, conservarea si protectia solurilor va duce la dezvoltare exploziva a piatei remedierii si in Romania.
In concluzie sistemul expert pe care dorim sa il dezvoltam pana la nivel de experimentare vine in intampinarea nevoilor pietei emergente a remedierii solurilor in Romania.